Çalışma Sürecimiz

31 Mart günü projemizin amacını düşünmeye başladık ve ortaya fikirler attık.Fen öğretmenimiz Nihan Şehsuvaroğlu’na internet adreslerimizi verdik.

1 Nisan günü grup arkadaşım Selin Timur’la beraber projemize ilk önce ”Basit Makineler” hakkında araştırma yaparak başlamayı tercih ettik.Aynı zamanda birlikte yapıcağımız projenin amacını belirledik. Projemizin adının ”mama tasını doldurma projesi” olarak isimlendirdik.5 Nisan salı gününe kadar ise ikimizde bu proje hakkında tasarımlar yapacağız.Daha sonra bu iki projeyide karşılaştırarak ortak bir tasarım belirleyeceğiz.Ve projemizin son haline karar vereceğiz.

5 Nisan günü Selin Timur ile birlikte buluştuk ve ikimizin tasarımınıda karşılaştırdık.En güzel fikirleri birleştirdik ve ortak bir tasarım belirledik.Aşağıda benim tasarımımı görüyorsunuz.

Aynı zamanda çalışırken eğlenceli vakit geçirdik.Hatta bu anı ölümsüzleştirdik 🙂 Aşağıya bakın

Ve aşağıda grup arkadaşı olduğum Selin Timur’un tasarımı var ayrıca kendisinin blog adresi http://timsel.wordpress.com/

Ortak tasarımı çizerken benim fikrim olan dişli çarkı ve Selin Timur’un fikri olan Palanga ve ikimizinde fikri olan Eğik düzlemi kullandık ve ortaya aşağıdaki resim çıktı.

Yukarıda gördüğünüz resimde dişli çarklar bulunmakta.Büyük olan dişliye kuvvet uygulanmaktadır.Büyük dişli  sağa döndüğünde küçük dişli sola dönmektedir ve böylece makarayı hareket ettirmiş oluruz.Hareket eden makara eğik düzlemin ucuna bağlanmış bir ip sayesinde eğik düzlemi hareket ettirir.Eğik düzlemin uzundaki mama kabı ise tası doldurur ve amacımız gerçekleşir.Ancak bu düzeneğin avantajı var ki  eğer mama tasınız taşarsa ilk başta dişli çarka uyguladığınız kuvveti zıt yönde uygulayın böylece mama paketi,tası doldurmayı bırakacak ve siz mama tasına istediğiniz kadar mama koymuş olacaksınız.

5 responses to this post.

  1. Guzel bi proje olucakmis gibi gozukuyo:)

    Cevapla

  2. hem de çoooook:)

    Cevapla

  3. Posted by Nihan Şehsuvaroğlu on Nisan 6, 2011 at 1:31 pm

    Ben de güzel bir başlanbıç olduğunu düşünüyorum.
    Tebrik ederim, çalışmanızın devamını dört gözle bekliyorum!
    Nihan Ş.

    Cevapla

Yorum bırakın